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Kinds of Beer

Beers can be distinguished by: fermentation process (top or bottom fermentation); colour (light, blond, or dark); saccharometric degree. One saccharometric degree corresponds to 1 gramme of sugar in 100 grammes of most before fermentation and it corresponds to 0.475 alcoholic degrees. You need 2.11 saccharometric degrees in order to obtain 1 alcoholic degree expressed in % by volume.

Ale. It's the most diffused beer in Great Britain, obtained with top fermentation yeasts. It comprises many varieties characterised by different colour, taste and alcoholic percentage (bitter, brown, light, mild, old, pale, real, scotch, strong).

Bitter Ale. Birra tipicamente inglese tradizionalmente servita alla spina. Queste birre sono povere di anidride carbonica e presentano un profumo leggero ed aromatico, mentre il gusto denota la presenza del luppolo inglese con delicato sapore di malto. Non sono sempre cosi' amare come il nome potrebbe suggerire. Il colore varia dal bronzo al rame intenso e possiedono una discreta densita'. La gradazione alcolica varia dal 3% al 5% vol.

Brown Ale. Birra ad alta fermentazione tipica dell'Inghilterra e' solitamente scura, dolciastra. E' prodotta con acqua solitamente piu' dolce di quella usata per le altre birre. Esiste anche quella prodotta negli Stati Uniti che a differenza di quella inglese ha un gusto amaro, dovuto al luppolo molto forte tipico americano. Gradazione alcolica 3,5-5,5% vol.

Mild Ale. Sono birre inglesi ad alta fermentazione e a bassa gradazione. La maggior parte hanno un colore dall'ambrato al bruno scuro dal corpo leggero e caratterizzato dal tipico sapore dolciastro per la particolare aromaticita' del malto. Gradazione intorno ai 3,5% vol.

Old Ale. Birra scura inglese dal corpo piuttosto forte. Viene chiamata "Old" perche' e' una Ale invecchiata per oltre un anno prima di essere consumata. Gradazione alcolica 6-8% vol.

Pale Ale. Birra originalmente inglese di alta fermentazione, viene prodotta con una elevata quantita' di luppolo ed ha un colore che puo' variare dal bronzo, al dorato e anche al rame. Al gusto si presenta con un corpo pieno. Gradazione alcolica 4,5-5,5% vol.

Scotch Ale. Birra scozzese dal tipico colore nero o noce, dovuto all'aggiunta di orzo tostato o di malto scuro. Delicatamente amara e dal gusto luppolato, il sentore di questa birra e' piuttosto vario: dall'uva, al ribes, all'uva passa. Gradazione alcolica 6-8% vol.

Strong Ale. Molto genericamente nei paesi anglosassoni birre ad alta fermentazione con alto contenuto alcolico.

Alt. Traditional German beer, brewed in Renania and Westfalia following the old top fermentation process. Dark copper coloured, with a few froth and an aromatic taste (alcoholic degree: 4°-5°). 

Bock. Kind of bottom fermentation German beer. Its colour varies from light amber to dark brown, it has a compact froth, a malted smell and a full taste (5.5°). The Dutch version (bok) is darker and more aromatic. 

Champagne. Definition used to identify beers very rich of carbonic gas and so particularly carbonated (the same effect is nowadays obtained inserting inside the cans capsules of carbonitogen, that, on the contact with air, activate producing the draught effect).

Abbey. These are beers that, even following the brewing style that characterised trappistes (cfr.), don't belong to such DOC* category.
*DOC: Controlled Origin Denomination

Doppelbock. Robust version (double malted) of Bock (5.7°-6°).

Dort. Export beers, from Germany, brewed with bottom fermentation process and with a low hop content. Light golden coloured, with a compact froth and a dry flavour (4°-5°). They are brewed also in in Belgium and Holland.

Dubbel. Ale belga ad alta fermentazione prodotta con un più alto contenuto di malto rispetto alle altre birre locali, da qui il sapore maltato. Il suo colore varia dall'ambrato al bruno rossastro. Gradazione 6 - 7,5°.

Gueuze. Kind of Belgian beer obtained from a mix of young lambic (cfr.) (matured for less than 6 months) and mature lambic, refermented in bottle for 3 - 9 months. Available in pale and dark vertions, it has a fruited flavour and a 5 years longevity.

Keller. Bottom fermented Lager, brewed unfilterd in Bavaria, slightly frizzante and with a strong hop flavour. Dry and yeld (5°)

Kriek. Kind of Belgian beer aged for an year in oak barrels, then aromatized for 7-8 months with cherries and refined for an year in bottle. Colour between dark and garnet red, compact froth, soft perfume , sweet-acid taste. 

Lager. Meal blond-beer, brewed with bottom fermentation yeast of standard quality. Anticamente questa birra veniva "iniziata" in autunno e fatta invecchiare in magazzini (lager in tedesco) a bassissime temperature, per poi essere pronta a primavera. Ricca di schiuma e di anidride carbonica ha un sapore amarognolo e asciutto. Gradazione circa 3,5-5°.

Lambic. Particular type of beer original of the Seine's vale, but brewed in Belgium too. It's obtained from the natural fermentation of 1/3 of grain and 2/3 of lightly malted barley. The must we obtain, corrected with hops, is matured in barrels for 6 - 24 months. The beverage we obtain is generally used as a base for other aromatized fruited beers. 

Münchner. Bavarian beer to be drunk during the meal. Brewed with bottom fermentation process, it' is very rich of malt and with a prevailing dark colour. (dunkel), even if there exists the light version too (hell). 

Pilsener. Blond German beer, bottom fermentation and a strong hop taste; to be drunk during meals.dal colore giallo paglierino e dorato ed un gusto prevalentemente asciutto. E' senza dubbio il piu' conosciuto e diffuso stile di birra, originario della Repubblica Ceca; la percentuale alcolica si aggira intorno ai 4-5% vol. Quella tedesca presenta una maggiore quantita' di anidride carbonica e un sentore piu' deciso di luppolo; gradazione circa 4°.

Porter. Birra inglese molto scura e forte, simile alle Stout. Dal corpo molto denso e dal gusto amaro e speziato ha un leggero aroma di cioccolato dovuto alla tostatura del malto. Prodotta con molti ingredienti tra cui malto "cioccolato", malto scuro, zucchero non raffinato, radice di liquirizia e orzo tostato. Gradazione alcolica 5-6% vol.

Rauchbier. bottom fermentation German beer characterised by smoke smelt, caused by the kind of malt drying process, performed with direct fire as in ancient ages. Amber or copper colour, full froth, malted-smoked taste, aromatic perfume (4.5°).

Roggen. It's a rye beer, brewed as a weizen, with a bitter flavour, a yeast back-taste, compact froth and dark-amber colour (5.5°). (see note in the bottom of the page)

Stout. Dark Irish, brewed with top fermentation yeasts and very toasted malt. Black coloured, white compact froth, light smell, full-bodied, bitter and persistent taste (3.7°-7°). To be drunk during meals or conversations. There is also a sweet (or medium stout) version, less dark and lighter (3.7°-5°). 

Trappist. Origin denomination with which are classified beers brewed by Cistercian monks: 5 Belgians (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle and Westvleteren) and 1 Dutch (Koningshove). They are robust beers amber or brown coloured, abounding froth, light smell, aromatic taste and they are proposed in three kinds of body and alcoholic degree: normal (within 5°), double (nearby 7°) e triple (from 8° to 10°).

Tripel. Birra ottenuta con un malto molto chiaro, e con l'aggiunta di molto zucchero. Il colore e' chiaro, il gusto asciutto alta la percentuale alcolica, compresa tra i 7% ed i 9% vol.

Vienna-style. An amber coloured bottom fermented beer in the Austrian tradition, lightly hopped and fairly strong, which is now brewed in South America and Mexico (4,5-6% vol).

Weizen (Weissbier, Weisse). Beers brewed with malt derived obtained mixing barley and grain and with top fermentation yeast. Pale coloured, they're characterised by an abounding froth. German original, they are brewed also in other countries (in Belgium are called Blanches). There are strong versions too, like the German Weizendoppelbock (5.7°-6°).

Note: Le informazioni sulla Roggen sono state fornite da Sara da Venezia, che ci fornisce anche la storia di questa birra:

La Roggen è una birra antica, la sua produzione è iniziata in Germania nel medioevo un po' ovunque (escluso il profondo nord), dato che la segale era al tempo il cerale più diffuso. In seguito ad una carestia, si promulgò un diveto sull'uso della segale per la produzione della birra. Fu reintegrata nei tardi anni '70 dalla famiglia di principi Thurn und Taxis di Regensburg (proprietari di una birreria, famosi anche per la produzione di alcuni vini pregiati), tuttora gli unici a produrla. Poco conosciuta e poco diffusa anche in Germania, è praticamente sconosciuta nel resto d'Europa.

 

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